Gładź gipsowa to jeden ze sposobów wykańczania ścian. Samo nakładanie gładzi gipsowej nie jest zadaniem bardzo trudnym, natomiast wymaga dokładności i precyzji, a także stosowania się do zaleceń producenta. Poniżej prezentujemy krok po kroku, jak samemu nakładać gładź gipsową.
Zawartość worka należy wymieszać mechanicznie lub ręcznie w czystej, chłodnej wodzie ściśle wg wskazówek producenta (np. worek 25 kg w 14 l, a worek 5 kg w 2,8 l) doprowadzając do jednorodnej mieszaniny o założonej konsystencji pozbawionej grudek. Mieszanie mechaniczne należy przeprowadzić na najwolniejszych obrotach, aby nie napowietrzyć mieszanki gipsowej.
Początek wiązania: Od rozpoczęcia wsypywania do wody i w zależności od warunków atmosferycznych i rodzaju podłoża ok. 60 min.
Podłoże powinno mieć równą powierzchnię. Tynki niezwiązane z podłożem, popękane i „głuche” należy usunąć, pojedyncze pęknięcia i rysy rozkuć, a następnie wszystkie ubytki uzupełnić. Powłoki malarskie przeszlifować, a w przypadku farb łuszczących się – usunąć. Podłoże oczyścić z kurzu i zatłuszczeń. Miejsca narażone na powstawanie rys (sąsiadujące ze sobą różne materiały konstrukcyjne) należy wzmocnić tkaniną zbrojącą z włókna szklanego. Podłoża chłonne należy zagruntować preparatem gruntującym. Gładkie powierzchnie betonowe zagruntować preparatem kontaktowym zwiększając ich przyczepność. Wszystkie elementy stalowe (ościeżnice, przewody instalacyjne, barierki itp.) należy chronić przed bezpośrednim zetknięciem z zaczynem gipsowym ze względu na jego korozyjne działanie.
Przygotowaną masę gipsową nakładać pacą stalową tak, by uzyskać powłokę bez ubytków. Następnie wyrównać powierzchnię jak najdłuższymi pociągnięciami pacy rozpoczynając od narożnika ściany. Po wyschnięciu nanieść drugą warstwę gładzi, a po wyschnięciu w razie potrzeby, w miejscach które tego wymagają, lekko przeszlifować. Grubość warstwy: W zależności od podłoża od 0 do 2mm
Podczas wykonywania należy stosować odpowiednie środki ochronne. W dostania się mieszanki do oczu należy skontaktować się z lekarzem. Produkt należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.
Masz dodatkowe pytania? Napisz do nas